Hoe je rekening houdt met dieetwensen bij het plannen van jouw catering

Bij het plannen van catering voor een evenement is het belangrijk om rekening te houden met de dieetwensen van de gasten. Of het nu gaat om allergieën, intoleranties of persoonlijke keuzes zoals vegetarisch of veganistisch, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen op het evenement kan genieten van het eten. In dit artikel bespreken we hoe je rekening kunt houden met dieetwensen bij het plannen van jouw catering.

Inventariseer de dieetwensen van de gasten

Het is belangrijk om voorafgaand aan het evenement te inventariseren wat de dieetwensen van de gasten zijn. Dit kan gedaan worden door middel van een vragenlijst of via de uitnodiging. Zorg ervoor dat je duidelijk aangeeft dat je rekening houdt met de dieetwensen van de gasten en vraag hen om hun dieetwensen aan te geven. Maak het voor de gasten zo gemakkelijk mogelijk om hun dieetwensen door te geven, zodat je een goed beeld krijgt van wat er nodig is.

Houd er rekening mee dat sommige gasten mogelijk hun dieetwensen niet aangeven, dus het is belangrijk om ook opties aan te bieden die geschikt zijn voor verschillende dieetwensen, zoals vegetarisch en glutenvrij.

Zorg voor gevarieerde opties

Als je eenmaal een goed beeld hebt van de dieetwensen van de gasten, is het belangrijk om gevarieerde opties aan te bieden. Zorg ervoor dat er voldoende opties zijn die geschikt zijn voor verschillende dieetwensen, zodat alle gasten iets kunnen vinden wat ze lekker vinden.

Voor vegetarische en veganistische gasten kun je bijvoorbeeld kiezen voor gerechten met veel groenten, bonen, noten en tofu. Voor gasten met een glutenintolerantie kun je glutenvrije opties aanbieden, zoals rijst, quinoa of glutenvrije pasta. Voor gasten met een allergie voor noten kun je notenvrije gerechten aanbieden en ervoor zorgen dat de gerechten niet bereid zijn met notenolie.

Communiceer duidelijk met de cateraar

Het is belangrijk om duidelijk te communiceren met de cateraar over de dieetwensen van de gasten. Zorg ervoor dat de cateraar begrijpt welke dieetwensen er zijn en welke opties er moeten worden aangeboden. Bespreek ook de bereidingswijze van de gerechten om kruisbesmetting te voorkomen.

Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de gerechten duidelijk worden gelabeld, zodat gasten gemakkelijk kunnen zien welke opties geschikt zijn voor hun dieetwensen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor het plaatsen van de labels en dat deze goed zichtbaar zijn voor de gasten.